Kylän ensimmäiset minitalot ovat harjakorkeudessa

Minitalokylä

Uudenlaista asumista historiallisessa pihapiirissä   

Hamarin Kuusela on kaavoitettu minitalorakentamiseen. Keväällä 2021 käynnistynyt minikylähanke puhaltaa pihapiiriin uutta elämää. Alueelle rakennetaan kymmenen 30-60 neliöistä minitaloa. Kaikki talot ovat yksityisessä omistuksessa, mutta asukkaiden yhteinen Kiinteistöyhtymä Kuuselan minikylä rakennuttaa yhteisen talousrakennuksen ja parkkipaikat.  

Vanha kansakoulu on niinikään yksityisomistuksessa. Kuuselan kulttuurikoulu ry järjestää rakennuksessa tapahtumia ja vuokraa koulun tiloja muiden järjestäjien käyttöön. 
Kaikki alueen rakennukset ovat harjakattoisia ja puurakenteisia, ne kunnioittavat hyväksi havaittua, perinteisiä rakennustapoja ja luonnonmateriaaleja. Hankkeessa kerätään tietoa ekologista rakennusmenetelmistä ja -materiaaleista. Aineistoa tallennetaan julkiseen tietopankkiin. Alueelle muokataan luonnonmukaisia puutarhoja, hajoavat jätteet kompostoidaan. Kaikki minitalot valmistuvat vuoteen 2025 mennessä.    

Syksyllä 2022 kahdessa Kuuselan minitaloista asutaan ja kolmelle uudelle on myönnetty rakennuslupa. Kylän yhteinen talousrakennus nousee harjakorkeuteen lokakuussa. Alkuun talousrakennukseen tulee saunatilat, tekninen tila ja varastotiloja. Rakennusta laajennetaan kaikkien minitalojen valmistuttua ja sinne tulee muun muassa työtiloja. 
  
Miksi minitaloja? 
Rakentaminen ja asumisen tarpeet elävät. Viimeisten vuosikymmenten rakennustrendit ovat suosineet omakotirakentamisessa suuria perheasuntoja, ja pikkukoti on tarkoittanut pääsääntöisesti kerrostaloasumista. Suosiotaan kasvattavat minitalot tarjoavat tähän joustavan ja terveellisen vaihtoehdon.   

Keitä asukkaat ovat? 
Rakennuttajat ovat yksineläjiä, pariskuntia tai pieniä perheitä. Asukkaat jakavat alueen perusarvot, joita ovat ekologisesti kestävä asuminen, kaipuu yhteisöllisyyteen ja esteettiseen ympäristöön, mahdollisuus puutarhanhoitoon ja yhteistilojen käyttöön. Asukkaat ovat kiinnostuneita arkkitehtuurista ja puurakentamisesta ja siitä lähtökohdasta, että itse rakennus voi olla hyvinvointitekijä.
Etsi